Het werkingsprincipe van Infrarood verwarming

Het fundamentele principe van infrarood verwarming is dat vaste stoffen worden verwarmd en niet de lucht. Bij conventionele verwarming is dit precies andersom, met als gevolg een aantal nadelen:

  • vocht in de lucht kan condenseren, met als gevolg kans op schimmels en vochtige wanden
  • door de constante luchtbeweging is er sprake van stofcirculatie
  • tocht door temperatuurverschillen

Aan opwarming van de lucht kleven een aantal nadelen. Ten eerste is dat de luchtcirculatie in de ruimte, waar de warme lucht stijgt en de afgekoelde lucht daalt. Hierdoor kunnen we grote temperatuurverschillen waarnemen, bijvoorbeeld door een koude vloer (en koude voeten). Daarnaast neemt de roterende lucht stofdeeltjes mee die we vervolgens weer inademen.

Koude lucht is vanuit fysiologischr oogpunt vele malen gezonder dan warme lucht; denk maar eens aan de term "een frisse neus halen". Luchtverversing is ook een factor die niet onderschat moet worden bij coventionele verwarming. Wordt in een ruimte de warmte opgeslagen in de lucht, dan gaat er een hoop warmte en energie verloren bij de ventilatie.
Een ander probleem waar men tegenaan kan lopen is schimmelvorming wanneer warme lucht condenseert op een koude muur. Deze schimmels kunnen een negatieve uitwerking hebben op onze gezondheid.

De voordelen van Infrarood verwarming

  • Alle materie (dus ook de muren) geven warmte af en blijven droog
  • infrarood verwarming heeft een positieve uitwerking op het lichaam
  • forse energiebesparing tijdens het gebruik

 

Alle materie in de te verwarmen ruimte neemt de infrarood stralingswarmte op als een buffer die veel langer vast wordt gehouden. Dit resulteert in een flinke energiebesparing. Heeft de ruimte de gewenste temperatuur bereikt, dan schakelt de infrarood verwarming uit tot het moment dat het weer nodig is om opnieuw te verwarmen.

In tegenstelling tot convetionele verwarming is er bij infrarood verwarming (= straling) geen sprake van lucht-en stofcirculatie. Hieruit kan men opmaken dat de luchttemperatuur koeler is dan de temperatuur van bijv. de wanden. En zoals al eerder gesteld, hoe koeler de lucht, des te meer stofvrij en gezonder.

naar boven